El passat 6 de maig, el Comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, va presidir, acompanyat de Jordi Matas (conseller del Districte Eixample), l’acte de Reconeixement al projecte d’innovació educativa 2019 pel projecte Presents, que ha estat desenvolupat de manera conjunta pel CAP Manso i l’escola dels Salesians de Rocafort de Barcelona.

El projecte Presents posa en contacte un grup d’avis/àvies i d’adolescents (on cada parella d’adolescents té un avi/àvia assignat a qui tutoritza) en una trobada setmanal de dues hores en què hi ha una franja d’activitat física que realitzen els avis, guiats pels alumnes, i una altra de tallers intergeneracionals de diferent índole, que pretenen ser un punt de trobada entre dues generacions aparentment molt distants però amb molts punts en comú. En aquests tallers s’aprofundeix en les relacions entre avis/àvies i adolescents tot jugant a jocs de taula, escoltant xerrades de diferents ponents, explicant-se experiències de vida d’uns i altres, celebrant Sant Jordi o conversant sobre la malaltia i la mort. Més enllà d’aquesta estona, uns i altres mantenen contacte fora de l’horari escolar ja sigui trucant-se, escrivint-se per whatsapp o trobant-se per a berenar junts.

En un acte realitzat a la sala del Consolat de Mar de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba va posar de relleu que dues institucions d’àmbits aparentment diferents i independents es trobin per desenvolupar un projecte educatiu, sanitari i social que reverteix en el barri de Sant Antoni de manera tan potent i directa en dos dels sectors més fràgils. El Comissionat va felicitar el fet d’haver estat capaços de generar una “relació improbable” (entre sanitat i educació) que permet dibuixar un món i un barri més social, compromès i saludable.

Per la seva banda, la Dra. Ylenia Garcia, directora de l’EAP Sant Antoni del CAP Manso, va presentar els beneficis que aportava aquest projecte a la gent gran participant. L’objectiu del programa, pel que fa referència als avis, és aconseguir reduir el seu nivell de sedentarisme (amb les activitats que se’ls proposa per fer a casa) i de soledat (tant per l’acompanyament d’un nou “net” com per crear nous vincles amb els altres avis més enllà de l’horari del projecte) entenent que això revertirà en una millora de la seva qualitat de vida.

Jordi Barberan, director de l’escola Salesians Rocafort i dinamitzador d’un dels grups del projecte, va destacar la màgia que es genera en aquell petit espai entre avis/àvies i adolescents, la tendresa dels adolescents cap als “seus” nous avis, el compromís que assumeixen els nois i noies com a tutors en un rol actiu i de responsabilitat diferent al que sovint estan exposats i la inclusivitat total d’una activitat amb molts beneficis educatius i emocionals per a ells. També va exposar que Presents es va crear per poder ser replicat arreu del territori català i va demanar suport real institucional pel projecte tant pel que fa a la seva difusió com als elements que calen per al seu desenvolupament.

Finalment, Jordi Barberan va fer una menció molt especial d’agraïment profund a totes les persones que han col·laborat fins el moment en el projecte tant des del CAP com des de l’escola, fent possible que una idea inicial molt somiadora acabi sent una realitat que omple de felicitat a tots els implicats.

L’acte es va cloure amb l’entrega d’un diploma acreditatiu del reconeixement que es feia i una foto de família.

El projecte, a partir d’aquesta fase embrionària inicial, s’està donant a conèixer a altres centres per tal que a curt termini sigui àmpliament estès i la seva incidència abraci bona part del territori.

Podeu veure més informació sobre el projecte als enllaços de les publicacions fetes fins al moment:

Vídeos:

BetevéSalesians Rocafort- Youtube

Notícies:

Ajuntament de BarcelonaEl Periódico de CatalunyaLa VanguardiaAtenció primària BarcelonaInstitut català de la salut