El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la convocatòria del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, ha premiat el projecte Educació vital, de l’escola Vedruna de Sant Sadurní d’Anoia.
El projecte vol ser un concepte d’aprenentatge híbrid, que no només incentiva uns bons hàbits, sinó que també vincula els nens i nenes amb la natura, l’entorn i el territori i fomenta tot un seguit d’habilitats i capacitats.
Educació vital no és només un hort escolar ecològic i biodinàmic, sinó tot un nou concepte d’ensenyament basat en la vivència, en l’experiència i el contacte amb la natura; seguint les noves tendències de les escoles al bosc europees i fent viva la petjada de Rosa Sensat, que al 1914 ja parlava del concepte d’educació vivencial –“EDUCAR és VIVIFICAR”- ensenyant en entorns naturals.
Amb tot, el projecte esdevé una filosofia d’aprenentatge fora de les aules, una manera de millorar i conservar el medi ambient, un espai comunitari per gaudir tots des del respecte que suposa interactuar amb la natura. L’eix vertebrador és un aprenentatge competencial en un marc natural que fomenta el desenvolupament de responsabilitats, el treball en equip i la cooperació i solidaritat. Un espai de convivència intergeneracional i interescolar que permet el treball d’hàbits, destreses, actituds i valors.