El projecte “STOP VIOLENCE”, dels alumnes de 1r d’ESO el curs passat de l’escola Mare de Déu de l’Assumpció de Badalona, ha proclamat guanyador del festival I CAN 2020, organitzat per Design for Change Spain. Dels 10 projectes seleccionats, el de l’escola de la Fundació Educativa Jesuitinas va ser escollit per ser el representant estatal a la trobada internacional que tindrà lloc al Brasil el mes de novembre.
L’actual situació sanitària va obligar a celebrar la gala de forma telemàtica; tot i això, alguns professors i alumnes van seguir-la des d’una aula de l’escola, on van poder celebrar junts la victòria. Tots ells i la comunitat educativa se senten molt orgullosos d’aquest premi, que reconeix d’una banda l’esforç realitzat per alumnes i professors i, de l’altra, destaca la capacitat dels nois i noies de detectar els diferents tipus de violència existents a la societat i el seu compromís per ser “motor de canvi”.
Dins l’objectiu de créixer com a persones autònomes, creatives i compromeses, aquests alumnes van desenvolupar tres projectes, un per classe, utilitzant la metodologia DFC de cinc fases (basada en el Design Thinking): cada alumne/a sent el problema, imagina solucions, actua posant en marxa el pla d’acció, avalua i evoluciona reflexionant sobre els aprenentatges i comparteix el projecte per inspirar a altres persones.
Van posar la seva atenció en diferents formes de violència detectades al seu entorn. El resultats van ser aquests tres projectes:
- STOP VANDALISM: van voler actuar en contra del vandalisme urbà a través de la creació artística i la conscienciació dels companys menors del centre.
- STOP VIOLENCE: van denunciar i promoure la reflexió sobre diferents tipus de violència a través del treball escènic al carrer.
- STOP GENDER VIOLENCE: van dur a terme activitats de conscienciació i van recaptar diners per a centres de dones maltractades.
Un cop acabats els projectes, van decidir unificar-los i presentar-los com un de sol amb el nom “STOP VIOLENCE”. El desig de tots els alumnes participants era i és acabar amb qualsevol tipus d’acció violenta que pugui afectar negativament la vida comunitària al barri.
Amb projectes com aquests posen de manifest com, a través de l’educació i el compromís, professors i alumnes col·laboren en fer un món millor. Organitzacions com Design for Change, amb la col·laboració de la Fundació Edelvives, impulsen i promocionen aquestes accions de millora.