El passat 16 de desembre l’escola Cor de Maria de Sant Celoni va celebrar, dins el marc de la Setmana Cultural, la Jornada de la Convivència a Secundària sota el lema Tu també pots ser voluntari, en què van treballar diferents aspectes socials referents a la solidaritat.
Al llarg del matí algunes entitats locals sense ànim de lucre varen visitar l’escola per explicar els projectes que porten a terme els voluntaris que en formen part. Cada entitat va compartir una estona amb els alumnes de tots els cursos de l’ESO donant a conèixer els seus objectius i forma de treballar. Alguns voluntaris varen fer l’explicació amb l’ajut d’un suport digital (presentacions multimèdia, vídeos, documents…) i d’altres varen explicar experiències personals.
Els alumnes de 4t d’ESO varen rebre l’associació de neurofibromatosi, la qual té un punt de recollida de taps de plàstic a l’escola i els beneficis que obté es dediquen a la investigació d’aquesta malaltia. La persona voluntària era la mare d’un nen del poble que la pateix.
Càritas, que compta amb un nombre elevat de voluntaris que han estat directament vinculats a l’escola (pares d’AMPA, professors i direcció) i que recull aliments per a famílies econòmicament desfavorides, va sorprendre amb l’elevada xifra local de famílies amb necessitats.
Un voluntari de l’organització Pallassos sense fronteres va explicar la seva experiència per terres bosnianes i la necessitat de somriure que tenen els nens en països en situació de guerra. Les persones implicades en el projecte se subvencionen part dels viatges i hi dediquen tot el seu temps lliure.
L’associació neurològica treballa cada dia amb avis del poble que han de mantenir viva la ment. Fan exercicis que van des de les matemàtiques a la llengua, passant per la psicomotricitat. Totes tenen les tardes ocupades.
El banc de sang ajuda a salvar vides amb les donacions que els pares, mares, avis i àvies, veïns i persones del poble fan a cada campanya de col·lecta. Varen explicar el procés innovador de donació de medul·la òssia.
El banc del temps és una entitat amb una moneda molt particular: el temps. Les persones reben serveis que poden sufragar a canvi de dedicar temps a altri, amb l’execució de tasques que dominen i, d’aquesta manera, compartir recursos sense cost econòmic.
“Tots plegats som ara més conscients de la gran quantitat de voluntaris que tenim al nostre voltant i gràcies als quals la nostra població dona servei a persones que ho necessiten”, afirma la cap d’estudis de secundària, Judit Lacomba.
L’estona de la tarda es va dedicar a servei-aprenentatge. Els alumnes de 1r d’ESO van fer una cantada de Nadales a avis i persones malaltes i els alumnes de 2n hi van jugar. La classe de 3r va donar continuïtat al projecte iniciat amb anterioritat a l’escola, els Babypack i pastissos de bolquers, destinats a famílies amb nadons sense recursos.
Els alumnes de 4t d’ESO també van visitar avis que pateixen diverses malalties.
“Aquesta jornada ha estat molt enriquidora per a tots els alumnes i professors de Secundària. Els propis nois i noies de l’escola han apuntat en la direcció de fer una Jornada de la Convivència cada trimestre. La repetirem!”