El passat 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, el moviment global Design for Change (DFC) organitzà la seva celebració anual amb la participació d’estudiants de 28 països. L’escola encarregada de  representar l’Estat va ser Mare de Déu de l’Assumpció de Jesuitinas Badalona, amb “Stop Violence”.

L’alumnat de 1r d’ESO va aconseguir amb aquest projecte ser el representant del Repte I CAN 2020 en parar atenció a la realitat que els envoltava i passar a l’acció per tal de millorar-la utilitzant la metodologia DFC. Observant l’entorn, hi van detectar diverses mostres de violència. A partir d’aquí, van guiar la seva actuació entorn tres eixos, un per cada grup classe involucrat en el projecte: microteatre al carrer per denunciar tipus d’assetjament, una campanya de conscienciació sobre la violència de gènere i un mural col·lectiu com a alternativa al vandalisme urbà. Per a desenvolupar el projecte, acompanyats dels professors, van organitzar xerrades de sensibilització a l’escola, van crear perfils a les xarxes per fer-hi campanyes, van dissenyar i vendre polseres per recaptar fons, van crear relats i un rap…  Tota una sèrie d’accions encaminades a millorar l’entorn més proper, alhora que creixien en valors i competències per a la vida com la creativitat, l’emprenedoria, l’empatia, el treball en equip, el pensament crític i el lideratge compartit.

Com a premi a la seva tasca, el projecte va ser reconegut a la celebració internacional, Be the Change Celebration, amb el lema Let ‘s Dream Together. Aquesta edició va estar organitzada per Criativos da Escola, els representants de DFC al Brasil. La retransmisió en directe va tenir lloc al seu canal de Youtube. Amb la participació d’especialistes en Educació i estudiants de diferents llocs del món, l’esdeveniment comptà amb la presència de Kiran Bir Sethi, fundadora de Design for Change.

A la Be the Change també es van anunciar els resultats del Rainforest Kids Challenge,  que  premia grups d’estudiants que fan projectes per conservar els boscos tropicals. A més, va ser llançat el projecte de reforestació creat pels i les joves del Student Council de DFC i el vídeo-manifest de nens, nenes i adolescents de diferents zones del Brasil, país amfitrió de la conferència.

“Volem enaltir el protagonisme dels estudiants al voltant del món i que cada vegada més i més persones sàpiguen que la realitat que somien ja està sent posada en pràctica. Són veus, ètnies, projectes i somnis plurals. Tenim com a directrius la diversitat i l’accessibilitat i, per això, la transmissió va ser en tres llengües: portuguès, espanyol i anglès i va ser traduïda a llengua de signes, subtitulada i doblada; a més de comptar amb la presència de dones, persones negres i indígenes”, declarà la coordinadora de Criatius da Escola,  Angelica Garcia.

DFC parteix d’ un moviment global sense ànim de lucre present en més de 70 països. Des del 2013, DFC Espanya ha format 6.000 persones en una metodologia pròpia basada en el Design Thinking, amb la qual han desenvolupat 700 projectes protagonitzats per 30.000 nens, nenes i joves.

Més informació en: https://www.dfcspain.org