No és gaire comú que en els temps que corren es creïn escoles concertades cristianes noves. El Cim, a Vilanova i la Geltrú, fa tot just 25 anys que es va crear, un temps curt comparat amb les escoles centenàries que hi ha a Catalunya.
La majoria de les escoles cristianes vn ser fundades fa molt de temps. L’escola El Cim de Vilanova i la Geltrú, però, es va crear el mes de març del 1996, fruit de la fusió de les escoles La Miraculosa, regentada per les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, i La Immaculada, de les Missioneres de la Immaculada Concepció, totes dues amb presència a Vilanova i la Geltrú des del 1875 i el 1857, respectivament.
Com tots aquests processos, no va ser fàcil. El 1996, quan estava a punt d’aplicar-se la reforma educativa que acabaria amb l’EGB i implantaria la Primària i l’ESO, totes dues escoles, d’una línia, estaven pensant a quedar-se només amb la primària. Finalment, però, les dues provincials, sor Catalina Verdera i la Lourdes Taberner, van apostar per la fusió: en un dels edificis es va implantar les dues línies de l’Educació Infantil i Primària i en l’altre les dues de l’ESO. Era un procés complex que va culminar el 8 de març del 1996, amb la creació de la Fundació El Cim (acrònim de Col·legi Immaculada Miraculosa) i que va iniciar el primer curs el 1996-1997 i ha perdurat en el temps. La nova escola es defineix com una escola catalana, cristiana i popular.
Alguns d’aquest processos que es van dur a terme als anys noranta, o bé com a fusions o bé com absorcions, no van reeixir. El Cim, però, ha perdurat en el temps. De dos claustres d’unes quinze persones, han passat a un equip de més de cinquanta mestres i professors i fins a vuitanta si es compta amb tothom qui treballa a l’escola. L’escola, de dues línies, des de P3 fins a 4t d’ESO, i amb dues SIEI (Suport Intensiu a l’Educació Especial), una primària i una a ESO, compta amb una mitjana de 700 alumnes.
Durant aquest 25 anys, molts reptes: la diversitat a les aules, la inclusió, noves metodologies, la implementació de les tecnologies a l’aula, la baixada de natalitat, una pandèmia, etc. També el relleu en l’equip directiu, que és un dels trets de la nostra escola, en què moltes persones han dedicat temps a la gestió com a membres dels diferents equips directius, i que sempre ha comptat amb el suport i la formació de la FECC.
Una escola no es fa en una data concreta, es fa cada dia. No la fan uns fundadors, la fan moltes i moltes persones que formen part de la comunitat educativa en cada curs, en cada moment. És per això que estem tan contents de poder compartir amb totes i tots aquests 25 anys de vida.