Les professions més automatitzables són les que tenen el risc més elevat de desaparèixer”, ha afirmat Jordi Ficapal, director acadèmic de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI), de la Universitat Ramon Llull, en una xerrada pels estudiants de 2º de Batxillerat de l’Escola Jesús-Maria de Barcelona. Per això, ha continuat Ficapal, “els estudiants d’ara, quan treballin, hauran de fer tasques que aportin valor afegit: relació amb la gent, capacitat d’interactuar i comprendre les emocions de les persones, i ajudar-los a resoldre els seus conflictes”.

El director acadèmic d’HTSI ha explicat que hi haurà un increment de la demanda amb capacitats augmentades, tant en tecnologia com en arts i humanitats. A més, Jordi Ficapal ha afegit que “no hem de tenir por a la tecnologia” i hem d’apostar per “l’aprenentatge continuat, que és el que finalment fomenta una millor ocupabilitat”.

Així doncs, ens trobem en un escenari en que la combinació entre Business Intelligence i capacitat humana conviuran cada vegada més en els entorns de treball. Segons ha explicat Jordi Ficapal, aquests canvis “tot i que ens estiguin passant desapercebuts, estan canviant les nostres vides”.

En aquest moment, s’estan creant noves posicions laborals, i d’altres s’estan transformant: “caldrà una millor preparació i caldrà desenvolupar tasques que fins ara no s’estan fent – ha continuat Jordi Ficapal – perquè hi ha tasques que els robots poder fer tant bé o millor que els humans. Ens alliberarem de tasques mecanitzades, i aquelles feines més creatives o que requereixen habilitats cognitives més avançades seran les que no podran ser automatizades”.