“Tractar amb els joves temes d’abusos sexuals és una aposta molt valenta perquè aquests temes no són gens fàcils d’abordar, tant per als educadors com per als mateixos joves”. Són paraules del regidor d’Empresa, Educació, Ocupació i Rubí Brilla” de l’Ajuntament de Rubí, Víctor Garcia Correas, durant l’acte de presentació dels materials “Trencar el silenci” a Rubí. L’acte ha tingut lloc el dimecres 28 de febrer del 2024 al castell de Rubí i ha aplegat educadors i educadores de l’escola i l’obra social, entitats, institucions, bona part de la comunitat educativa de la ciutat i representació institucional dels Maristes.
L’organització i la presentació de l’esedveniment ha anat a càrrec del director del col·legi Maristes Rubí, Valentí Alarcón, i del director de l’Associació Compartir-Grup Social Marista, Pep Prats, els quals han destacat el compromís que té la institució amb la protecció dels drets dels infants i la importància de celebrar una presentació com aquesta.
La veu institucional de l’esdeveniment l’ha posat Llorenç Claramunt, director de Diktya Foundation i delegat provincial per a la protecció dels infants, que ha fet un recorregut històric des del 2013, en què la Província L’Hermitage (on pertany Maristes Catalunya) es va dotar de polítiques de protecció a la infància, fins a l’actualitat. D’altra banda, s’ha referit a l’aplicació del projecte “Trencar el silenci” a escoles i obres socials, “on s’ha analitzat, s’ha provat i s’ha testat la barrera inicial de l’educador”. Llorenç Claramunt ha tingut paraules d’agraïment cap a un dels professors de Maristes Rubí que ha participat des de l’inici en la creació d’aquests materials, Xavier Alacid, i també ha destacat que “La participació dels nois i noies és essencial en tot el projecte, un projecte que treballa perquè ells mateixos siguin capaços de detectar qualsevol tipus d’abús”.
L’edició dels materials “Trencar el silenci” és una col·laboració entre els Germans Maristes i la Fundación Edelvives. L’assessor institucional de la Fundación, Josep Maria Nonay, ha destacat que l’edició d’aquest projecte pedagògic “ha suposat un repte que ha donat resposta a la conscienciació d’Edelvives per la protecció de la infància” i ha recordat que “hi ha formacions on line associades als materials per als educadors i educadores”.
I com es treballa aquest projecte a les escoles i a les obres socials? Per donar reposta a aquesta pregunta, han pres la paraula Anna Camps, coordinadora del Departament d’Orientació del col·legi Maristes Rubí, i Laura Titos, sotsdirectora i educadora del Centre Obert Compartir-El Pinar. Anna Camps ha destacat la versatilitat que permeten els materials i que a través del projecte “es puguin reconèixer i gestionar situacions afectives poc saludables”. Per la seva part, Laura Titos ha afegit que “Poder donar als educadors que es van incorporant a l’obra social aquests materials contribueix a generar la cultura de la protecció en els equips i això és molt positiu”.
Una de les parts més esperades de la jornada ha estat la participació dels nois i noies, en companyia de les seves educadores, Gemma Jordán i Marta Hermosa. Agaeixen que hagin pres la paraula Miquel Jordán, Juan Jurado, Àngela Ferrero, Artiz de Miguel i Laura Castillo. L’Àngela ha recordat que, gràcies a les sessions on es treballen els materials, “molts alumnes són capaços d’identificar allò que han patit, posar-hi nom i prendre’n consciència”. La Laura ha destacat que “a l’escola no estem sols i sempre trobem espai per parlar amb els adults”. L’Aritz i el Juan ha destacat sessions-tutories concretes que els han fet reflexionar, a partir de vídeos o altres tipus de materials. I el Miquel ha agraït als educadors que ha tingut a les tutories “que sempre siguin capaços d’adaptar-se al procés maduratiu dels alumnes”.
La gira de presentacions locals dels materials “Trencar el silenci” va començar el dia 15 de juny a Girona. En totes les presentacions locals els acompanyen representants institucionals, la comunitat educativa de les ciutats i moltes persones de la comunitat educativa marista, que s’apropen a donar suport a la presentació d’un material que fa temps que es treballa a les escoles i obres socials maristes. Pròxima parada: Igualada, 14 de març.