Els alumnes de 1er de Batxillerat de l’Escola Pia de Catalunya celebren, per sisè any consecutiu, la jornada Fem Àgora, un espai que obre les aules de Filosofia i les porta allà on van néixer, a l’àgora pública. Enguany reflexionaran sobre la construcció de la pròpia personalitat a través de les xarxes socials, com es construeix aquesta identitat a partir del reconeixement de l’altre i el desig d’agradar.
Els 1.295 participants, de 13 centres diferents, es barrejaran i es trobaran a les escoles de Sitges, Calella, Nostra Senyora (Barcelona) i Sabadell. Durant la jornada, els i les alumnes es dividiran en grups i, acompanyats d’un professor o professora es distribuiran per espais públics de la ciutat. A partir de la creació d’un perfil d’Instagram, l’alumnat farà diferents activitats sobre com les interaccions que es fan a les xarxes socials construeixen la pròpia personalitat i defineixen la identitat dels altres. Aquestes reflexions giraran al voltant de preguntes com A què hem d’estar disposats per rebre més likes?; Si no rebem likes, existim?; Quin valor donem a l’estètica amb la configuració de la nostra identitat? o Quin paper prenc jo en la configuració de la identitat de l’altre/a?
En paraules d’Alfred Aguilar, professor de Filosofia de l’Escola Pia de Sitges i un dels coordinadors de la trobada, “en la construcció de la identitat personal, l’opinió dels altres és clau. Les nostres vides han adquirit una dimensió molt àmplia, sovint imprevisible, on ens mostrem públicament i rebem l’acceptació i el reconeixement immediat, simbòlicament els likes”.
Fem Àgora va néixer de la petició de l’alumnat, que van recollir els professors de Filosofia, demanant un espai de trobada conjunta on conèixer i debatre qüestions filosòfiques. En edicions anteriors han tractat temes com el posthumanisme i la relació entre humans i robots, la democràcia, la connexió/desconnexió o el transgènere.