Una de les crides del Capítol General que es va celebrar a Medellín (Colòmbia) el passat 2017 instava els Maristes a “respondre de manera audaç a les necessitats emergents”, i una de les vies de fer-ho és “desvetllar en nosaltres i al nostre voltant una consciència ecològica que ens comprometi en la cura de la nostra casa comuna”.

El Pla estratègic de l’Institut Marista 2017-2025 recull clarament aquesta inquietud i hi dedica un projecte anomenat Dels egos als ecos, que defensa desenvolupar una consciència ecològica integral per tenir cura de la nostra “casa comuna”. Per això s’està implementant un programa de consciència ecològica en tot l’Institut a través del qual es prenen compromisos mediambientals que garanteixin la sensibilitat ecològica de les “maneres de ser marista avui”.

Coincidint amb la setmana de la Cimera del Clima a Nova York i d’una preocupació real i constatable pel futur del planeta que es viu dins l’Institut Marista, s’han donat a conèixer a través de les xarxes diverses iniciatives que estan tirant endavant per contribuir a la cura d’aquesta “casa comuna”. A les escoles Maristes han instal·lat contenidors per fer la separació de residus, aposten pels embolcalls reutilitzables, participen en programes de neteja de platges o boscos, tenen cura dels horts o reciclen l’oli, entre moltes altres iniciatives.

Les diferents obres educatives maristes han posat de manifest que els petits gestos aconsegueixen grans passos: reciclar, abandonar l’ús de productes d’ún sol ús, estalvi d’aigua i energia… Uns gestos que, d’altra banda, entronquen amb l’encíclica laudato Si del Papa Francesc, que ja el 2015 instava “els homes i dones de bona voluntat a preocupar-se pel medi ambient i per la salut del planeta”.