Your Europe, Your Say! és la trobada anual per a la joventut del Comitè Econòmic i Social Europeu. Col·legis dels 27 Estats membres de la Unió Europea (EESC), dels 5 països candidats i un de Brussel·les són convidats a formar part d’aquest gran esdeveniment. Cadascun dels col·legis, entre els quals es troba Sant Grabriel de Barcelona, tria tres alumnes representants per a una trobada virtual per a debatre temàtiques propostes per les institucions europees. En total 99 estudiants i 33 professors han participat en aquesta jornada.

Enguany els debats han girat al voltant de la desinformació i les notícies falses. L’objectiu ha estat conscienciar-se dels perills que comporten, i animar els participants a ser membres actius en la lluita contra aquesta mena de notícies.

Les sessions es van dur a terme durant el 31 de març i l’1 d’abril, i es van iniciar amb la benvinguda de Cillian Lohan i Christa Schweng, vicepresident i presidenta respectivament del EESC. Aquests discursos van donar pas a la participació de dos representants de companyies que tenen com a finalitat la detecció de les notícies falses.

Una vegada acabats els discursos inaugurals, alumnes i professors van tenir una programació diferent. Els primers van passar la primera part de la jornada participant en una activitat/joc que els permetia crear desinformació, pujant a les xarxes socials diferents notícies falses.
Paral·lelament, als professors se’ls van presentar diferents recursos per treballar les notícies falses a les aules. Aquests recursos han estat generats per diferents organismes o organitzacions vinculats amb la Unió Europea: La Casa de la Història Europea a Brussel·les, el Consell de la Unió Europea o la Comissió Europea.

En la segona jornada, els alumnes dividits en grups transnacionals, van crear una campanya de desinformació a partir de diferents notícies falses que ells mateixos havien generat. L’activitat els va permetre analitzar els diferents elements que faciliten la manipulació de les notícies.

Els professors van seguir la jornada paral·lela coneixent de primera mà, les possibilitats que ofereix la Unió Europea per treballar els seus valors en les classes. Se’ls van presentar més recursos molt útils i accessibles com la “Learning Corner” de la Comissió Europea. Finalment, se’ls va presentar el programa d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu del qual el col·legi Sant Gabriel de Barcelona ja forma part.

Les jornades de debat van finalitzar amb els acords i propostes realitzades pels joves per combatre la desinformació. La presentació d’aquests es va fer en directe pels representants dels grups transnacionals a la Sra Vera Jourova, responsable del departament de Valors i Transparència de la Unió Europea.

L’escola valora aquesta trobada com una experiència increïble i molt gratificant que els hi ha permès ampliar les mires, valorar els perills de la desinformació i incorporar nous recursos a l’aula.

Les propostes finals es poden consultar en el següent enllaç: https://www.eesc.europa.eu/ro/news-media/press-releases/truth-about-lies-european-youth-challenging-disinformation-yeys2022